fbpx

Mikä VHP?

Vetyperoksidi on veden kemiallinen isoveli. Vetyperoksidin kemiallinen kaava on H2 O2 ja veden H2 O. Vesi on kaikelle elämälle välttämätöntä – ilman vettä ei ole elämää, kuten ei myöskään ilman happea. Vesi ja happi samassa molekyylissä muodostavat vetyperoksidin, bakteereja ja viruksia tuhoavan yhdisteen.

Vetyperoksidi on luonnon aine – sitä löytyy luonnosta hyvin pienissä pitoisuuksissa. Kaasumaista vetyperoksidia syntyy fotokemiallisessa reaktiossa maapallon ilmakehässä. Lisäksi vetyperoksidia voi löytyä vedestä pieniä määriä.

Vetyperoksidi on kloriitin tavoin voimakkaasti hapettava yhdiste. Vetyperoksidin laimeaa vesiliuosta on jo vuosikymmeniä käytetty haavojen desinfiointiin. Teollisuudessa vetyperoksidia käytetään sellumassan ja tekstiilien valkaisuun ja desinfiointiaineena lääke- ja elintarviketeollisuudessa. Kosmetiikassa vetyperoksidia käytetään mm. hiusten ja hampaiden valkaisuun.

Vetyperoksidi on tappavan myrkyllistä pieneliöille, kuten bakteereille ja viruksille. Vetyperoksidi on voimakas hapetin, joka reagoi voimakkaasti mikrobien solukomponenttien kanssa aiheuttaen mikrobien tuhoutumisen. 

Close Menu