fbpx

Kohteessa – Kuntosaleilla rauta nousee ja mikrobit lentävät

Viime vuosina kehittynyt niin sanottu ”fitnessbuumi” on vetänyt ihmisiä kuntosaliharrastuksen pariin entistä enemmän. Kävijöitä useimmilla kuntosaleilla on kymmeniä tuhansia vuosittain. Ja jokainen kävijä tuo jotain tullessaan.

Fitrated-sivusto teki tutkimuksen kuntosalien puhtaudesta. Tutkimukseen osallistui kolme kuntosalia, joista jokaisesta mitattiin 27 eri laitteen bakteerikantoja.

Esimerkiksi kuntopyörästä löytyi keskimäärin 39 kertaa enemmän bakteereja kuin koulun ruokalan uudelleenkäytettävistä tarjottimista. Juoksumaton bakteerimäärä ohitti vesihanan kokonaisbakteerimäärän 74-kertaisesti. Vapaista painoista löydettiin puolestaan huikeat 362 kertaa enemmän bakteereja kuin vessanpöntöstä.

Kaikista edellä mainituista välineistä löytyi muun muassa ihotulehduksia aiheuttavia bakteereja. Erityisesti vapaat painot ja kuntopyörät olivat peittyneet bakteereihin, jotka aiheuttavat korva-, silmä-, ja hengitystietulehduksia.

Bakteerit ja taudinaiheuttajat jylläävät sisätiloissa erityisesti kun siirrytään talvikaudelle, jolloin suomalaiset viettävät yli 90-prosenttia ajastaan sisätiloissa. Kuntosali onkin oivallinen paikka taudinaiheuttajille leiriintyä ja etsiä seuraava uhrinsa, sillä valikoimaa riittää suurissa kävijämäärissä.

Puhtaus on siis äärimmäisen tärkeää ja ennaltaehkäisevällä toiminnalla voidaan välttyä infektioilta ja niiden leviämiseltä. Kuntosalien puhtaanapidosta mallia näytti Joensuun Tiedepuiston kuntosali Louhelan Woima, joka puhdistutti tilansa XHOME-desinfiointikaasutuksella.


Prosessi oli hyvin vaivaton ja nopea. Kuntosali suljettiin kävijöiltä yhden päivän ajaksi. Aamutuimaan XHOME-Joensuun tiimin urakoitsijat olivat jo paikalla valmistelemassa tilaa käsittelyä varten. Koneet käynnistettiin noin kello 11 ja käsittely oli valmis noin kello 14. Tämän jälkeen tilaan suoritettiin koneellinen kaasunpoisto seuraavan yön ajan. Kuntosali oli seuraavana aamuna valmis ottamaan kuntoilijat vastaan. 

Käsittelyllä saatiin desinfioitua kaikki tilat ja irtaimistot samalla kertaa, sekä myös kuntosalin sisäilma sai raikastuksen. Huomattavasti helpompaa ja tehokkaampaa kuin perinteinen nestemäisen desinfiointiaineen ja rätin kanssa työskentely! 

Määräaikaisesti tehdyillä käsittelyillä saadaan bakteerikantoja pidettyä matalampana ja näin ollen huomattavasti vähennettyä infektioriskejä.

Lähteet:

FITRATED // https://www.fitrated.com/resources/examining-gym-cleanliness/

Close Menu